Robert berättar om Blueish

English versionimage

Vi känner kanske Robert Andersson som mångårig sologitarrist i Blue Rain, och visst doftar det Blue Rain om hans solodebut. Allra helst öppningsspåret, som är melodisk gitarrock av känt märke. Men skivan bjuder också på nya dimensioner. Inte helt oväntat är det fokus på gitarrer och solopartierna, och här märks att Robert fortsatt utvecklats i bluesens riktning. Mest överraskande är sången som både är i falsett och lagom tonsäker.

Varför blir det en EP just nu?

Jag har spelat i band i över tjugo år och där spelat och utvecklat andras låtar. Det har varit inspirerande och roligt. Genom åren har jag samlat en massa låtidéer, och nu kändes det rätt att göra några av dem färdiga.

Dessutom har jag utvecklat mitt gitarrspel ordentligt senaste åren. Det kanske verkar fånigt, men jag ville se om det gick att fånga mitt sätt att spela gitarr på ett bra sätt i studion. Jag är mycket nöjd med resultatet!

Vad är viktigast för dig i studion?

Passion! Jag fegar inte utan kör långa tagningar för att komma in i den rätta känslan. Att sedan inte alla toner sitter hundra är ointressant.

Hur definierar du din stil som gitarrist?

Jag har en tydlig grund i bluesmusiken och älskar att söka den där sköna blå tonen. Ett typiskt solo börjar nära melodin och söker sig sedan ut på upptäcktsfärder åt olika håll. Det brukar finnas en grundidé som jag sedan bygger på med improvisation, därför blir det aldrig riktigt samma.

Hur har det känts att arbeta med egna låtar?

Spännande! Det har varit fantastiskt att ha friheten att få forma musik, text och arrangemang helt efter egen huvud. Jag började med en helt färdig låt och skrev färdigt resten under arbetets gång, oftast med utgångspunkt i mina idésamlingar.

Vilken har varit den största utmaningen?

Sången! Jag har körat i bandet i alla år men aldrig sjungit lead. Det var först när jag började göra youtube-klipp som bluestrubadur för några år sedan som jag fick prova det ordentligt. En särskild utmaning har varit tonarten, eftersom jag väljer den tonart som passar bäst för gitarren…

Du har valt att göra allt själv, spela alla instrument och mixa/mastra, hur kommer det sig?

Dels är det praktiskt att inte behöva boka tider med andra, jag har bara kunnat glida in i studion när det passat mig. Sedan har jag haft full kontroll och inte behövt förmedla mina idéer till andra.

Titeln ”Blueish”, vad betyder den?

Det låter bluesigt utan att riktigt vara blues, blå toner och den pentatoniska skalan kan användas på många olika sätt. ”It’s kind of blueish!”