Robert om Excuse Me

Tre år efter debuten återkommer Robert Andersson 2019 med en ny EP i eget namn. Excuse Me innehåller en palett av låtar som spänner över hela bredden av stilar som Robert har med sig från Blue Rain och tidigare solomaterial. I vanlig ordning är materialet snyggt, välproducerat och med känsla för ton och rytm.

Andra skivan är svårare än första sägs det, stämmer det?

På sätt och vis. Första skivans låtar hade jag arbetat på i många år, den här gången har jag arbetat med nyare idéer. Sedan är det en inlärningskurva på att arbeta i studion och med produktion och distribution, så där finns mycket som nu är enklare andra gången.

Flera olika stilar, första låten är nästan lite folkmusik

Faktum är att låten The One You Love The Most ursprungligen är mer av en bluegrasslåtar. Jag fick en födelsedag en mandolin av min fru, det första jag gjorde var naturligtvis att skiva den här kärlekslåten till henne på den! Den låg sedan i datorn som mestadels akustisk ett tag innan jag arrangerade om den till en rocklåt som den nu är. Mandolinen är kvar i sista sticket.

Återigen en låt på svenska, hur blev det så?

Texten till Ge Mig En Ledtråd är från början skriven som en svensk text till en Blue Rain-låt, men den föll inte låtskrivaren Kent Norberg i smaken så vi använde den aldrig. Jag är själv väldigt nöjd med den och tog fram den nu när det blev läge.

Du avslutar med en instrumental låt

Den melodin har jag burit på länge, men inte riktigt vetat vad jag ska göra av. Nu fick den stå på egna ben som en stämningsfull avslutning.

Anar man ett musikaliskt tema?

Nu när du säger det är faktiskt tre av låtarna variationer på samma ackordföljder! Det var inget jag tänkte på under arbetets gång, men det skapar en helhetskänsla och gör att materialet hänger ihop på ett bra sätt.